Zde může být vaše reklama.
Středa 24.4.
Svátek má Jiří
Menu

Co s rajčaty? Zkuste je zavařit

Co s rajčaty? Zkuste je zavařit

foto: archiv

15. 05. 2019 - 10:24

V druhé polovině července jsou obvykle rajčatové žně. Urodilo se vám jich tolik, že nevíte, co s nimi? Poradíme vám, jak je zpracovat a tím pádem dlouho uchovat.

I když jsme si zvykli kupovat je v supermarketu, není nad vlastní rajčata. Chutnají úplně jinak než ta, která vyrostla desetitisíce kilometrů od nás. Jestli je nemáte na zahradě, nezoufejte, i tak se s námi můžete pustit do jejich sušení či zavařování. Dobrá rajčata mívají na trhu, navíc teď nejsou drahá.
Jedním z nejklasičtějších způsobů uchovávání rajčat je zavařování. Ostatně, v mnoha receptech najdete položku plechovka sterilovaných rajčat. Jak na to? Rajčata omyjte a asi na 1 minutu vložte do vroucí vody. Vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Takto blanšírovaná rajčata snadno oloupete a vyříznete jim tuhý kousek kolem stopky. Na dno litrové sklenice dejte 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku soli. Sklenice naplňte oloupanými rajčaty, zalijte vroucí vodou a pevně uzavřete. Pak je při teplotě 90 stupňů Celsia zavařujte asi 40 minut. Hotové rajčatové kompoty nechte vychladnout dnem vzhůru, aby víčka dobře přilehla.

Další články