Česko se připravuje na další ročník akce Ukliďme svět
Už třicet let koordinuje Český svaz ochránců přírody dobrovolníky v České republice během akce…
15. 05. 2019 - 10:24
V druhé polovině července jsou obvykle rajčatové žně. Urodilo se vám jich tolik, že nevíte, co s nimi? Poradíme vám, jak je zpracovat a tím pádem dlouho uchovat.
I když jsme si zvykli kupovat je v supermarketu, není nad vlastní rajčata. Chutnají úplně jinak než ta, která vyrostla desetitisíce kilometrů od nás. Jestli je nemáte na zahradě, nezoufejte, i tak se s námi můžete pustit do jejich sušení či zavařování. Dobrá rajčata mívají na trhu, navíc teď nejsou drahá.
Jedním z nejklasičtějších způsobů uchovávání rajčat je zavařování. Ostatně, v mnoha receptech najdete položku plechovka sterilovaných rajčat. Jak na to? Rajčata omyjte a asi na 1 minutu vložte do vroucí vody. Vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Takto blanšírovaná rajčata snadno oloupete a vyříznete jim tuhý kousek kolem stopky. Na dno litrové sklenice dejte 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku soli. Sklenice naplňte oloupanými rajčaty, zalijte vroucí vodou a pevně uzavřete. Pak je při teplotě 90 stupňů Celsia zavařujte asi 40 minut. Hotové rajčatové kompoty nechte vychladnout dnem vzhůru, aby víčka dobře přilehla.
Už třicet let koordinuje Český svaz ochránců přírody dobrovolníky v České republice během akce…
Není jednoduché najít vysvětlení proto, proč se právě konec roku stává obdobím, kdy se tradičně…
Už brzy hodiny v českých domácnostech odbijí poslední vteřiny starého a první vteřiny nového roku.…
Faktickým začátkem vánoc není 24. prosinec, ale až den poté, Boží hod. Jde o Den narození Páně.…
Štědrý den připadá na 24. prosince. Podle tradice je dnešní den posledním dnem přípravy na vánoční…
Svůj poslední koncert odehrál František Nedvěd v pátek 9. července na olomouckém Horním náměstí.…