Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Česko zasáhne orkán Sabine, hasiči i silničáři v pohotovosti

Česko zasáhne orkán Sabine, hasiči i silničáři v pohotovosti

foto: HZS ČR

09. 02. 2020 - 20:00

Na území republiky se dnes večer přesunul orkán Sabina. Zesílil vítr, který může v narázech dosáhnout rychlosti až 140 kilometrů za hodinu, což se rovná síle orkánu. Nejvíc má během zbytku večera a noci foukat na severu republiky. Jižní a střední Moravu zasáhne slabší vítr. Server iRozhlas uvedl, že meteorologové upozornili na skutečnost, že vítr může lámat stromy a způsobovat problémy v dopravě i dodávkách proudu. Vzhledem k situaci jsou k zásahu připravení hasiči, silničáři i energetici.

Meteorolog Jan Šrámek zároveň upozornil, že hlavní síla bouře dorazí až zítra ráno. „Nejsilnější nárazy větru budou při přechodu studené fronty v pondělí. Studená fronta s nejsilnějším větrem dorazí v pondělí ráno přibližně kolem sedmé hodiny do Krušných hor a bude postupovat k jihovýchodu a východu,“ řekl Radiožurnálu.

Upozornění na velmi silný vítr platí do úterního večera. Meteorologové lidem radí, aby sledovali aktuální situaci, zajistili okna a dveře, odstranili, případně upevnili volně uložené předměty a omezili pohyb venku i jízdu autem. Na horách mají omezit vycházení, nevydávat se na túry a respektovat pokyny horské služby.

Další články