Zde může být vaše reklama.
Středa 17.4.
Svátek má Rudolf
Menu

Čeští kriminalisté pomáhali dopadnout obchodníky s lidmi

Čeští kriminalisté pomáhali dopadnout obchodníky s lidmi

foto: Týdeník policie

25. 12. 2019 - 12:00

Kriminalisté odboru obchodu s lidmi a nelegální migrace Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) se v minulém týdnu zapojili do mezinárodní policejní operace, která se týkala organizovaného obchodování s lidmi, kuplířství a obchodu s drogami. 

"Podle informací Eurojustu mělo být v několika evropských státech - Rumunsko, Španělsko, Švýcarsko a ČR - nuceno k prostituci více než 50 rumunských žen. Tyto ženy, které pocházely z chudých poměrů a byly zcela bez prostředků, měly být organizátory dopraveny do zahraničí za účelem provozování prostituce. Zde měly být zneužívány, bylo jim vyhrožováno a rovněž jim měly být podávány drogy. Peníze vydělané prostitucí tyto ženy měly odevzdávat členům organizované skupiny, kteří je pak převáželi zpět do Rumunska," řekl k případu mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Akce s krycím názvem COSTA 17 byla spuštěna v několika evropských státech 11. prosince 2019. V Rumunsku, Španělsku a v ČR policisté zadrželi 14 osob, provedli 11 domovních prohlídek a rovněž došlo k zajištění majetku zadržených osob.
 
"Kriminalisté NCOZ na základě Evropského vyšetřovacího příkazu provedli v České republice jednu domovní prohlídku a vypátrali 3 poškozené ženy, které následně vyslechli. Provádění úkonů na našem území byli přítomni i dva příslušníci rumunské policie. Na těchto úkonech se rovněž podílela státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze," doplnil.

Celou akci koordinovala Jednotka Evropské unie pro justiční spolupráci EUROJUST se sídlem v nizozemském Haagu, která pro tento účel zřídila koordinační středisko a poskytovala policistům nepřetržitou analytickou podporu.

Trestní řízení vede Státní prokuratura v rumunské Constantě.

Další články