Zde může být vaše reklama.
Úterý 30.4.
Svátek má Blahoslav
Menu

Důsledná hygiena nemusí v prevenci žloutenky typu A stačit

Důsledná hygiena nemusí v prevenci žloutenky typu A stačit

foto: Zdravotnický deník

19. 11. 2019 - 09:00

Pečlivé mytí a dezinfekce rukou, to je jedna z důležitých součástí prevence proti žloutence typu A. Často však k zajištění ochrany před takzvanou nemocí špinavých rukou nemusí stačit. Virus hepatidity A je totiž velmi odolný, a je proto vhodné chránit se také očkováním. Dle vyjádření společnosti GSK je vakcín proti žloutence typu A pro děti i dospělé v České republice dostatek.

V posledních týdnech došlo ke zvýšenému výskytu žloutenky typu A, aktuálně zejména v Libereckém kraji, ale například i v kraji Středočeském. Očkování je vhodnou formou prevence z několika důvodů. Nakazit se žloutenkou typu A je velmi snadné. Virus žloutenky typu A je velmi odolný. Při pokojové teplotě dokáže přežít několik týdnů, zmrazený dokonce několik let. Žloutenka typu A se nedá přímo léčit žádnými léky, je při ní povinná hospitalizace, nutná dlouhodobá dietní a režimová opatření. Osobní hygiena – mytí rukou je důležitou součástí prevence proti žloutence typu A, ale nemusí k zajištění ochrany stačit. Jistí si nemohou být tedy ani ti, kteří osobní hygienu nepodceňují. Zdrojem nákazy totiž může být kontaminovaná voda nebo potravina.

Jednou z dostupných vakcín v ČR proti žloutence typu A je vakcína Havrix společnosti GSK. Pro děti ve věku od 1 roku do 15 let je určena vakcína Havrix 720 Junior monodose, dospělým a dospívajícím od 16-ti let výše vakcína Havrix 1440.

„Obě dvě vakcíny jsou k dispozici a v případě potřeby jsme schopni prakticky ihned pokrýt i zvýšenou poptávku po nich,” zdůraznila mluvčí farmaceutické společnosti GSK Miriam Kejzlarová s tím, že základní očkování se provádí  jednou dávkou vakcíny. K zajištění dlouhodobé ochrany je třeba podat druhou dávku kdykoliv mezi 6. měsícem a 5. rokem, přednostně mezi 6. a 12. měsícem po první dávce. Na očkování proti žloutence typu A mohou klienti všech zdravotních pojišťoven získat příspěvky.

O očkování se poraďte se svým lékařem nebo na očkovacích centrech.

Další články