Zde může být vaše reklama.
Pátek 3.5.
Svátek má Alexej
Menu

Hejtmanka Jermanová jednala o bezpečnostní situaci v kraji

Hejtmanka Jermanová jednala o bezpečnostní situaci v kraji

foto: Středočeský kraj

22. 01. 2020 - 12:00

Zajištění bezpečnosti obyvatel a jejich majetků ve středočeském regionu bylo dnes hlavním tématem setkání hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové se zástupci Policie České republiky. Konalo se v úterý 21. ledna na středočeském krajském úřadě a zúčastnili se ho první náměstek policejního prezidenta brigádní generál Mgr. Martin Vondrášek, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje brigádní generál JUDr. Václav Kučera, PhD., MBA, a náměstek ředitele pro vnější službu plk. Mgr. Petr Matějček Krajského ředitelství policie hl. města Prahy.

„Pánové mi sdělili informace o tom, jaký je personální stav policistů po celém území republiky. Středočeský kraj má podstav, ale ten stabilní. To je paradoxně poměrně dobrá zpráva, protože znamená, že počet policistů neklesá. Kraj má v tomto velmi omezené možnosti, protože Police ČR je financovaná Ministerstvem vnitra a my zatím nemáme žádný nástroj k tomu, abychom přispívali na mzdy policistům. Spíše jsme se bavili s krajským ředitelem Police ČR, zda kraj může pomoct například s ubytováním policistů jako s motivačním prvkem. Informovala jsem ho, že toto děláme v našich nemocnicích, že se nám to osvědčilo a požádám odbor majetku, aby vytipoval případné vhodné objekty pro tento účel a potom bychom to řešili právně, např. výpůjčkou atp.,“ zrekapitulovala obsah jednání hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

V diskusi byla zmíněna i situace Jesenicka a dalších oblastí, kde byl o Vánocích a na Silvestra zaznamenán zvýšený počet loupeží. „Policie mi řekla, že od Středočeského kraje v tuto chvíli nepotřebují nic, že mají prostředky na to, aby tuto situaci zvládli. Nicméně je potřeba říci, že středočeská policie má zřízeno jedno speciální územní pracoviště, které se věnuje tomuto typu kriminality. Od Silvestra je klid, došlo k vykradení pouze jednoho domu, ale ten nezapadá do toho stereotypu, který se objevil v lokalitách Jesenice a Kamenice,“ dodala hejtmanka a zdůraznila, že nabídla zástupcům policie finanční pomoc, ale z její strany ten požadavek ani výše pomoci nezazněla.

Další články