Zde může být vaše reklama.
Sobota 27.4.
Svátek má Jaroslav
Menu

Kladno oštítkuje městské lampy, pomůže to při nehodách

Kladno oštítkuje městské lampy, pomůže to při nehodách

foto: Karel Pazderka

19. 05. 2020 - 08:53

Každá lampa veřejného osvětlení v Kladně získá letos štítek s číslem. Všechny oštítkované městské stožáry pak budou zaneseny do mapy. Město jich přitom vlastní zhruba 7400.

„Oštítkování a zmapování lamp je užitečné hned z několika důvodů. Číslování bude sloužit primárně pro potřeby města kvůli přesné identifikaci při nutnosti oprav a údržby veřejného osvětlení, mapa však může i zachraňovat životy. K dispozici ji totiž dostanou také složky Integrovaného záchranného systému,“ informoval primátor Kladna Dan Jiránek. Když se například stane ve městě nehoda, zranění účastníci či svědci události mohou být ve stavu, kdy nebudou rychle schopni popsat, kde se nachází. „Pak bude stačit, když operátorovi tísňové linky jen řeknou číslo z nejbližší lampy.  Záchranáři, hasiči a policisté díky mapě štítků okamžitě přesně lokalizují místo nehody a budou schopni rychle vyrazit na pomoc. V takových případech přitom může být každá ušetřená vteřina času rozhodující,“ vysvětlil užitečnost štítkování primátor. 

Se štítkováním se začalo již před pěti lety, ale nepodařilo se zvládnout všechny lampy. Proto loni dobrovolníci z řad studenstva ověřili chybějící.  Zjistili, že zhruba 2500 sloupů je řádně očíslováno. Zbývající tisíce lamp zvládnout oštítkovat a zanést do mapy dva pracovníci najatí městem na dohodu o provedení práce. „Štítek je plíšek, do něhož je vyříznuté číslo. K lampě bude přichycen dvěma šrouby. Číslování lamp již používá řada českých měst, někde zvolili nastříkání číslic na sloupy barvou, jinde štítky s vyraženým číslem. Vyříznutí čísla do plechu má ale trvalejší charakter, proto jsme zvolili tento způsob,“ konstatoval Dan Jiránek s tím, že štítek ponesou pouze městské lampy, osvětlení třeba na parkovištích u obchodních domů nebo vlakových nádražích apod. jsou v majetku jiných subjektů.

Pracovníci budou zároveň s instalací číselných štítků pořizovat i fotografie současného stavu jednotlivých lamp a dojde tak k aktualizaci údajů v Pasportu veřejného osvětlení, který je nadstavbou Geografického informačního systému města Kladna. Kompletní seznam lamp zanesený do mapy by město rádo předalo IZS na konci roku.

Další články