Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Politické strany, hnutí a koalice znají čísla do říjnových voleb

Politické strany, hnutí a koalice znají čísla do říjnových voleb

foto: Lukáš Blokša

24. 08. 2021 - 12:31

Jednotlivé politické strany, hnutí i koalice, které budou kandidovat v říjnových volbách do sněmovny, už ví, pod jakými čísly to bude. Už tradičně mohou jednotlivá čísla využít i v předvolební kampani.

Hnutí ANO, které bude obhajovat pozici vítěze předchozích voleb, bude kandidovat s číslem 20. Jejich koaliční partner, ČSSD, má číslo 5. Koalice spolu, která se v posledních průzkumech pohybuje na druhém místě a tvoří ji ODS, KDU-ČSL a TOP 09, dostala číslo 13. Piráti a Starostové dostali číslo 17, KSČM 18 a SPD má číslo 4.

Čísla, kterými budou označené jednotlivé kandidátní listiny, dnes vylosovala Státní volební komise.

Hnutí Přísaha expolicisty Roberta Šlachty, kterému průzkumy dávají šanci dostat se do sněmovny, má číslo 12. Uskupení Trikolora Soukromníci Svobodní bude mít osmičku a Volný blok trojku.

Čísla také určila pořadí, ve kterém Český statistický úřad ještě během dnešního dne uvede strany a hnutí na oficiálním volebním webu.

Číslo 1 dostali Zelení, 22 Moravané, 7 Aliance národních sil. Aliance pro budoucnost má číslo 9, seskupení Otevřeme Česko normálnímu životu číslo 21.

Dvojku má Švýcarská demokracie, šestku Pravý blok, desítku uskupení Prameny. Strana Levice dostala číslo 11, Senioři 21 číslo 14, monarchistická strana Koruna Česká číslo 16 a Moravskému zemskému hnutí určil dnešní los číslo 19.

Další články