Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění od 17. května?

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění od 17. května?

foto: Lukáš Blokša

17. 05. 2021 - 07:43

K dnešnímu dni, 17. květnu, se na území České republiky uvolňují další opatření, které vláda Andreje Babiše zavedla ve snaze zpomalit šíření pandemie koronaviru. Po pěti měsícících mohou například restaurace otevřít hostům své zahrádky, venku se budou moct pořádat kulturní akce. Změny se týkají také škol, do posiloven se vrátí cvičící. Večerník přináší přehled všech důležitých a hlavních změn.

Jaká opatření se týkají škol?

První stupně základních škol v celé zemi se vracejí k normální výuce bez rotací. To platí také pro druhé stupně základních škol a nižší ročníky víceletých gymnázií v krajích, které mají lepší epidemiologickou situaci. Jde o kraj Královéhradecký, Karlovarský, Plzeňský, Středočeský, Liberecký a Pardubický a Prahu.

Rotační výuka na druhém stupni ve zbývajících krajích by v případě dobrého vývoje pandemie měla skončit 24. května. Ke stejnému datu by se opět mohla bez střídání rozběhnout také teoretická výuka na středních školách

Jaká opatření platí pro hospody a restaurace?

K 17. květnu mohou otevřít zahrádky restaurací. A to mezi 6:00 a 21:59. Zahrádky jsou otevřené s tím, že hosté mohou využít toalety ve vnitřních protorách provozovny.

Hosté, kteří na zahrádky zamíří, musí být testováni nebo mít za sebou očkování, případně prodělané onemocnění covid-19 v posledních 90 dnech. PCR test může být starý nejvýše týden, antigenní tři dny. Zodpovědnost je podle vlády na zákaznících, doklad budou muset ukázat při případné kontrole policistům, či hygieně.

Mezi hosty musí být odstup alespoň 1,5 metru. A to s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu. U toho mohou sedět maximálně čtyři zákazníky, pokud nejde o osoby ze společné domácnosti.

Za přísných podmínek může fungovat také zaměstnanecké a školní stravování.

Své služby mohou nabízet také hotelové restaurace, ty ale smějí poskytovat jídlo pouze ubytovaným hostům. Opět v čase od šesti hodin ráno do desíti hodin večer.

Jaká pravidla platí pro kulturu, zoo a návštěvu sportovních akcí?

Po dlouhé době si mohou lidé zajít na venkovní koncerty a divadlo s tím, že jich může na jednom místě být maximálně 700, přičemž kapacita k sezení může být naplněná maximálně z 50 procent celkové kapacity. Stejná pravidla platí pro případnou návštěvu sportovních akcí.

Akce uvnitř úmožněné nejsou.

Mezi diváky, s výjimkou členů společné domácnosti, musí být vždy alespoň jedno volné sedadlo, po celou dobu akce je nutné mít nasazený respirátor.

Podmínkou pro účast je také mít absolvovaný test na koronavirus, minimálně čtrnáct dnů staré očkování, případně 90 dnů od prodělání koronaviru.

V hledišti se nesmí konzumovat jídla ani nápoje.

Mezi diváky a jevištěm/sportovní plochou, musí být alespoň dva metry mezera.

Do zoologických i botanických zahrad a arboret může nově zamířit až 50 procent kapacity. Vnitřní pavilóny ale zůstávají i nadále zavřené.

Jaká pravidla platí pro vnitřní sportoviště a posilovny?

Do provozu se opět mohou vrátit fitness centra, posilovny i další vnitřní sportoviště. A to za přísných podmínek.

Dovnitř může jeden zákazník na 15 metrů čtverečních, ve skupině se mohou pohybovat maximálně dva lidé a na celém sportovišti pak může být v současné chvíli maximálně deset lidí. Nutné jsou i rozestupy, dva metry.

Lidé se před vstupem budou prokazovat negativním testem na koronavirus, případně certifikátem o očkování nebo dokladem o tom, že prodělali koronavirus.

Sprchy ani šatny v provozu nebudou.

Uzavřené pro veřejnost i nadále zůstávají sauny, bazény, wellnes i solné jeskyně.

Jak je to s očkováním?

Registrace k očkování proti koronaviru je od pondělí 17. května otevřená pro všechny lidi starší 40 let. V České republice má tato věková skupina necelý jeden milion lidí.

Další články