Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Velký požár Při požáru pole na Kutnohorsku shořelo 53 hektarů obilí

Při požáru pole na Kutnohorsku shořelo 53 hektarů obilí

foto: HZS ČR

09. 08. 2019 - 09:55

V pátek 26. července byl čtyři minuty před dvacátou hodinou ohlášen na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje požár pole v katastru obce Vlačice na Kutnohorsku.

Operační důstojník k události vyslal jednotky z prvního stupně požárního poplachu. Už během jízdy k zásahu bylo podle velkého množství kouře zřejmé, že půjde o požár většího rozsahu. Velitel zásahu proto požádal o vyslání dalších jednotek a zároveň nechal vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu.

První jednotka byla na místě už sedm minut od ohlášení. Velitel zásahu následně zjistil, že požár neustále nabírá na intenzitě, a to hlavně kvůli silnému větru. Prostřednictvím operačního střediska vyhlásil třetí poplachový stupeň. Na místě se tak sjelo celkem osmnáct jednotek ze tří krajů. Kromě profesionálních hasičů z Čáslavi a Kutné Hory zasahovala také armádní jednotka VÚ Chotusice-Čáslav a jednotky SDH Dolní Bučice, Chotusice, Kutná Hora – Malín, Nové Dvory, Potěhy, Semtěš, Vrdy, Žehušice a Žleby. V rámci mezikrajské výpomoci byli na místě hasiči HZS Pardubice a SDH Heřmanův Městec, Lipovec, Ronov nad Doubravou a Třemošnice z Pardubického kraje a SDH Golčův Jeníkov z Kraje Vysočina.



Hasičům se podařilo požár lokalizovat krátce před jednadvacátou hodinou. Zásah značně urychlila možnost jezdit kyvadlově pro vodu na nedaleké vojenské letiště, kde bylo zřízeno jedno z čerpacích stanovišť.

Požár nakonec zasáhl plochu 53 hektarů neposekaného pole s obilím. Krátce před půlnocí byla ohlášena likvidace požáru s tím, že celé požářiště bylo oboráno a na místě byla do sobotní osmé hodiny ranní ponechána dobrovolná jednotka Chotusice na dohlídku. Škoda byla majitelem pozemku vyčíslena na 2,5 milionu korun. Příčina požáru je předmětem dalšího vyšetřování, které pokračovalo i v sobotu dopoledne.

Další články