Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 16.5.
Svátek má Přemysl
Menu

Projekt „ŠKODA ŽIVOTA“ proběhl ve Vlašimi se studenty

Projekt „ŠKODA ŽIVOTA“ proběhl ve Vlašimi se studenty

foto: archiv

07. 05. 2019 - 12:59

Policie ČR ve spolupráci s ostatními subjekty pro ně připravila pestrý program, v rámci kterého se například seznámili s činností složek integrovaného záchranného systému, zopakovali si zásady první pomoci, otestovali si své znalosti z pravidel silničního provozu, anebo si na vlastní kůži vyzkoušeli simulátor převrácení vozidla. 

Ve čtvrtek 2. května letošního roku proběhla v areálu vlašimského atletického stadiónu a Dětského dopravního hřiště akce pod názvem „ŠKODA ŽIVOTA“. Zúčastnilo se jí na padesát studentů a studentek 3. ročníků vlašimského gymnázia, které přišel pozdravit starosta města Luděk Jeništa. V několika úvodních větách se s nimi podělil o své bohaté zkušenosti s řízením motorového vozidla a zdůraznil, jak je důležité, chránit si svůj život a zdraví.
Akce odstartovala v osm hodin ráno teoretickou částí. Všichni studenti se rozdělili do dvou skupin a rozešli se do učeben, ve kterých paralelně probíhal odlišný program. Zatímco jedna část studentů měla možnost neformálně si pohovořit s členem posttraumatického týmu hasičského záchranného sboru a také mladým mužem, který zůstal po dopravní nehodě na motocyklu upoután na invalidní vozík, druhá část se zájmem sledovala autentická videa a fotografie ze zásahů složek IZS, od zástupce týmu „Výzkumu dopravní bezpečnosti“ ŠKODA auto, a.s. se dozvěděla, jak se ve vozidle správně připoutat a se zdravotníky si osvěžila základní zásady poskytnutí první pomoci.
Následně se obě skupiny vyměnily a krátce před polednem se všichni přesunuli na venkovní prostranství v areálu stadiónu, kde na ně čekalo celkem sedm stanovišť. Studenti si tak mohli postupně prohlédnout například nejnovější hasičskou techniku, v praxi si vyzkoušet bezpečné poutání ve vozidle, „alkoholové“ a „drogové“ brýle, mohli také usednout do otočného simulátoru a zažít na vlastní kůži, jaký je to pocit, když se vozidlo dostane do rotace, zkusili si vyplnit euroformulář k dopravní nehodě a otestovali si i své znalosti z pravidel silničního provozu. Klíčovým stanovištěm pak bylo inscenované místo dopravní nehody, kde si studenti pod dohledem zdravotníků a instruktora výcviku Policie ČR mohli vyzkoušet své dovednosti a znalosti při poskytnutí první pomoci osobám zraněným při dopravní nehodě. A právě tady, při této modelové situaci, se ukázalo, že pro některé z nich, ač bezprostředně po teoretické přípravě, to není vůbec jednoduché. Našli se dokonce i tací, co si nedokázali poradit vůbec. Většina chlapců a dívek ale byla aktivních a snažila se zraněným pomoci. Přesně tak, jak by měli postupovat v reálném životě. Pomoc druhému totiž není pouze morální, ale především zákonnou povinností, a kdo ji neposkytne, dopouští se trestného činu.
Akce byla ukončena krátce před druhou hodinou odpolední. Studenti dostali od Policie ČR a města Vlašim drobné dárky, například jednorázový alkotester, či skládací leporelo se základními pokyny, jak postupovat na místě dopravní nehody.
Děkujeme všem přednášejícím i těm, kteří se podíleli na organizaci a zajištění hladkého průběhu akce. Speciální poděkování patří městu Vlašim za poskytnutí prostor v areálu atletického stadiónu a Dětského dopravního hřiště i perfektní spolupráci, a také BESIPu za zapůjčení simulátoru převrácení vozidla.
Akce „ŠKODA ŽIVOTA“ je určena pro studenty 3. a 4. ročníků středních škol. Tato cílová skupina se totiž dlouhodobě řadí k těm nejohroženějším účastníkům silničního provozu. Mladí lidé často usedají za volant jako čerství absolventi autoškol, jejich řídící a ovládací schopnosti ještě nejsou na takové úrovni, aby mohli včas a účinně zareagovat na nastalou situaci. Jen za loňský rok zemřelo na českých silnicích 65 osob ve věku 18-24 let, ve Středočeském kraji jich bylo 13. Cílem této akce je, upozornit tyto mladé lidi na různá úskalí spojená s řízením motorového vozidla a ukázat jim, že mnohým rizikům lze účinně předcházet při zachování určitých pravidel. Pilotní akce proběhla na sklonku loňského roku taktéž ve Vlašimi a zúčastnili se jí studenti tamní průmyslové školy, u kterých se setkala s velkým ohlasem.

Další články