Zde může být vaše reklama.
Středa 24.4.
Svátek má Jiří
Menu

Putin nám chce ukázat, že nemáme právo na jiný názor

Putin nám chce ukázat, že nemáme právo na jiný názor
Ukrajinka Albina (vpravo), žije v Česku už devět let, foto: Archiv Albiny F.

foto: Archiv Albiny F.

02. 03. 2022 - 05:56

Albina Feofilaktova je občanka Ukrajiny, která už devět let žije v České republice. Narodila se v Doněcku, kde už osm let působí separatistické síly, podporované Ruskem. S napětím v těchto dnech sleduje situaci na Ukrajině. V rozhovoru pro Hanácký Večerník komentuje své pocity, ale ukazuje také, jak si Ukrajinci váží každé pomoci i jaké mají názory na ruského prezidenta Putina a ukrajinského prezidenta Zelenského. Vzhledem k tomu, že se už více jak pět let společně známe, budeme si během rozhovoru tykat.

HV: Ty ses narodila na Ukrajině, ale už nějakou dobu žiješ v Česku. Studovala jsi tady, teď tady pracuješ. Jak jako Ukrajinka vnímáš situaci, která se odehrává ve tvé domovině?

Putin nesouhlasí, že se stát, který dřív byl součástí sovětského svazu, teď hlásí k západu, ke svobodě slova, ke změně. Nesouhlasí, protože pro Putina osobně je to hrozba. V Rusku, stejně jako v ostatních postsovětských zemích jsou protiputinské nálady, kterých se strašně bojí. Navalnyj, který bude sedět doživotně, novináři, kteří jsou prohlášeny za zahraniční agenty, lidi na demonstracích, kteří dostávají přes hubu.

Chce nám ukázat, že ani my nemáme právo mít odlišné názory a hodně mě to bolí, povzbuzuje mě to nesnášet Putina ještě víc.

HV: Jaká byla tvá první myšlenka, když se objevily informace, že Putin, potažmo ruská vojska, vstoupila na území Ukrajiny?Zavolala mi kamarádka se slovy: “Albi, je válka!”, hned jsem zapnula televizi a od té doby mám tzv. Zprávomanii. Hledám způsoby, jak pomoct, šířím informace, které dostávám přes ukrajinské telegram účty, překládám to do češtiny, aby i český svět věděl víc o tom, jaký je to masakr.

HV: Na Ukrajině máš rodinu, kamarády. Jak na tom v současné době jsou? Jak je na tom místo, kde ses narodila?

Část rodiny mám v Kyjevě, skupina kamarádů je taky tam. Bojím se, že i do jejich baráků přiletí raketa, bomba, granát. A je to dost reálné. Zatím je to v pohodě, ale atmosféra je vyhrocená.

V Doněcku taky střílí, ale jelikož Doněck je pod kontrolou ruské armády, strach o město mám menší.

HV: Média, prakticky všechna, od televize, po internet, jsou plná záběrů z Ukrajiny. Jak to na tebe působí?

To je dobře, že se o tom teď mluví v takovém měřítku, je dobře, že se nemluví o ničem jiném. Mám velkou radost, že náš osud není světu lhostejný.  Chci taky, aby co nejvíc Rusů vidělo, co se děje v důsledku jejich "operace". Jak říkal Boris Němcov, odpůrce Putina, nyní už mrtvý, Putina nezastaví sankce, Putina můžou zastavit jen Rusové.

HV: Je něco, co třeba teď vnímáš, že Ukrajinci potřebují?
Ano, potřebuji zbraně! Humanitární pomoc od Člověka v tísni je dobrá, ale teď jsou nejvíc potřeba zbraně. Přímo na zbraně provádí sbírku velvyslanectví Ukrajiny v České republice.
 
HV: Sleduji, jak se tématu věnuješ na sociálních sítích, v jednom příspěvku jsi popsala, že pocházíš z Doněcké oblasti, že sama mluvíš rusky, máš mezi Rusy přátelé… Jak to vnímají oni?
Moc se za to stydím, ale někteří přátele z Doněcku si mě bloknuli na instagramu. Vnímají to tak, že Ukrajina šla špatnou cestou a teď potřebuje "nafackovat". V Doněcku se už osm let šíří ruská propaganda, jejich rétorika se zakládá na tom, že jejich města zruinovali Ukrajinci a Doněčtí vnímají útok na Ukrajinu jako pomstu za ně. Co se týče konkrétně Rusů jak tady v Česku, tak i v Rusku samotném: Soucítí s námi, často mi volali se slovy: "Stydím se za to". 

HV: Nechci, aby sis hrála na věštce, ale přesto, i tím, že pocházíš z napadeného území. Dokážeš si představit, jak by mohlo dojít k ukončení válčení?
Putin nedopustí, aby tuhle válku prohrál. Protože pokud prohraje, spustí to nepokoje v Rusku a v ostatních postsovětských státech. Lidi najednou zjistí, že jde udolat Putina. Obávám se, že udělá všechno, co je v jeho silách, zruinuje Ukrajinu a všechno co tam je, aby neztratil tvář. Dokonce se mluví o jaderné zbrani....

HV: Když se díváš na to, jak svět reaguje na dění na Ukrajině… Přijde ti ta reakce dostatečná? Nebo bys byla pro tvrdší postup?
Bojím se za svoji rodinu a kamarády, nesnáším Putina a chci, aby do toho vstoupil západ, ano. Je mi smutno z reakce západu, když se ozývají jen jako slova typu "Odsuzujeme!", nicméně jsem ráda, že některé státy jako taky i Česká republika opravdu aktivně pomáhají, lidi jezdí na hranice, nabízejí ubytování, odvoz. Na demonstraci do Prahy jeli lidi z celé republiky. Opravdu mě to dojímá. 

Co se týče vstupu NATO do konfliktu, vím, že by Ukrajina měla větší šanci vyhrát, ale v tomto případě bychom mluvili o třetí světové a celý svět by se mohl začít bát o své životy. Pokud NATO nevstoupí, ano, je dost reálné, že Ukrajina prohraje. Ale co dál? Putin neodpustí aktivní pomoc západu Ukrajině. Bohužel, je to jen začátek. Nechci nikoho strašit, jen je to realita. 

HV: Dokážeš říct, jak je na Ukrajině vnímaná osoba ruského prezidenta Putina? Nebo jak ho vnímáš ty?
Imperialistický psychopat u vlády. Chce se zapsat do historie, ukázat světu svoji silu a cituji Putina: "Je to otázka života a smrti, otázka naší historické budoucnosti."
 
HV: A co prezident Ukrajiny, Zelenskyj, jaký máš názor na něj?
Myslím, že se chová nejvíc důstojně. Nedokážu si představit co prožívá, původně nebyl politikem a teď musí rozhodovat o velkých věcech. Působí na mě jako dobrý člověk.
 
HV: Jak vnímáš podporu Ukrajinců v Česku?
Konkrétně třeba i v Olomouci, ať už ze strany města, kraje, ale i univerzity…
Úplně stejně jako podporu celého Česka, těší mě, že náš osud není lhostejný.
 
HV: Když se na tebe teď obrací tví kamarádi… Jak s tebou jednají? Sdílejí s tebou své obavy, snaží se tě utěšit, nebo jak to vypadá?
Prosí o pomoc. Ano, jsme všichni v kontaktu, pomáháme si navzájem se sdílením informací, organizací pomoci tady i v zahraničí. Pokud se ptáš na kamarády Čechy, tak pár se jich dokonce ozvalo s reálnou pomoci, nabídkou bydlení, dovozu čehokoliv na hranice apod. Velká vděčnost.
 
 

 

 

Další články