Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Proběhl benefiční koncert Zlonovina

Proběhl benefiční koncert Zlonovina

foto: Zlonovina

19. 02. 2020 - 11:00

Dne 11. 2. 2020 se v pražských Kasárnách Karlín uskutečnil benefiční koncert s názvem ZLONOVINA (anglicky Evilvory) na podporu šíření informací o alarmujícím úbytku slonů v Africe a černém obchodu se slonovinou. Akci uspořádala nezisková organizace Save-Elephants, z. s. spolu s nadačním fondem CCBC Česká koalice pro ochranu biodiverzity.

Na koncertu vystoupil muzikant David Stypka, kapela Lanugo a lídr projektu Save-Elephants Arthur F. Sniegon. Vyvrcholením večera bylo slavnostní odhalení fotografie, která doplnila sérii zachycují účastníky obchodu se slonovinou. Projektu propůjčili tváře Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Lenka Tranová, Koboyo Dolike a Maxime François Mededa. Autorem snímků je fotograf Dan Vojtěch.

Cílem kampaně „Zlonovina“ je upozornit na praktiky nezákonného mezinárodního obchodu se slonovinou, zachycuje jednotlivé mezičlánky černého obchodu od pytláka v africké buši, až po kupce luxusních výrobků na opačném konci světa. Podobná kampaň zafungovala v Evropě i v USA před 30 lety, díky níž byl obchod se slonovinou zakázán.

Savanových slonů zbývá na planetě asi 350.000 (od roku 2007 klesla jejich populace o 30–40 %), pralesních slonů je už přibližně jen 80.000. Slonovina putuje zejména na Dálný východ, kde se její cena v surovém stavu pohybuje okolo 3.000 USD/kg. Od konce roku 2017 je obchod se slonovinou na pevninské Číně, tehdejším hlavním odbytišti, zakázán. V Hong Kongu je bohužel stále legální. Mezi další tranzitní i cílové státy v Asii patří Thajsko, Vietnam, Filipíny, Malajsie, Singapur a Japonsko.

Dokud bude po slonovině poptávka a lidé budou ochotni za ni platit, nebudou sloni nikdy v bezpečí. Je nutné, aby se i známé osobnosti kulturního, politického či sportovního života, zejména v Číně a dalších asijských zemích, zasadily o změnu vnímání výrobků ze slonoviny. Většina obyvatel Dálného Východu ji stále považuje za ukazatel bohatství a vkusu. Mnozí z nich dokonce ani neví, že pochází ze zabitých slonů, domnívají se, že slonům kly odpadají jako paroží. Možná by změnili názor, kdyby tušili, co se za obchodem se slonovinou skrývá, kolik utrpení stojí slony lidská marnivost a nevzdělanost.

Výtěžek z akce půjde na podporu činností organizace Save-Elephants, na terénní hlídky v savanách
Čadu a pralesích Konga, monitoring slonů, odhalování pytláků a pozorování zvířat s využitím
fotopastí.

Další články